Salderen uitgelegd
06-25436518
info@gewoon-zonnepanelen.nl

0345-245010

Salderen

Wat betekent dit voor jou?

Zonnepanelen wekken altijd zoveel stroom op als de weersomstandigheden toelaten. Schijnt de zon en staan er weinig apparaten aan? Dan houd je dus veel stroom over. Deze stroom wordt dan teruggeven aan het stroomnet. Schijnt de zon niet (genoeg), dan moet je stroom afnemen van het stroomnet.


De hoeveelheid stroom die jij aan het stroomnet hebt afgegeven, wordt afgetrokken van de hoeveelheid stroom die je hebt afgenomen omdat bij salderen de stroom die je afneemt en teruglevert, evenveel waard is. Je mag het dus tegen elkaar wegstrepen. Wat overblijft moet je voor betalen.





Wat is salderen en hoe zit het met het afschaffen hiervan

Salderen

Zoals besproken is salderen dus het ruilen of wegstrepen van jou overschot aan opgewekte stroom wat jij op dat moment nog niet nodig hebt, tegen stroom die jij moet afnemen op het moment dat jouw zonnepanelen niet (genoeg) stroom opwekken.  

Waarom willen ze salderen afschaffen?

De salderingsregeling verplicht energieleveranciers om teruggeleverde stroom tegen hetzelfde tarief “terug te kopen” als dat er voor geleverde stroom betaald wordt.


Dit is zo ingesteld om het kopen van zonnepanelen te stimuleren. Dit werkt echter zó goed, dat de regering dit in stappen wil afschaffen om de volgende twee hoofdredenen.


  1. Over de energierekening wordt flink belasting gerekend. Door het salderen loopt de regering veel inkomsten mis.
  2. Energieleveranciers hebben veel invloed bij de overheid en ze hebben vastgesteld dat ze niet voldoende verdienen aan mensen met zonnepanelen. 


Wanneer wordt het salderen afgeschaft?

Het salderen wordt in stappen afgeschaft. Waar je nu 100% van je teruggeleverde stroom kunt wegstrepen (salderen) tegen je afgenomen stroom, wordt dat in de toekomst minder.


Eerder was het plan om hiermee in 2023 te beginnen, maar dat werd niet gehaald. Het huidige plan is dit vanaf 2025 te doen, maar wel met dezelfde einddatum van 2030.


Hoe kan jij hier het beste mee omgaan?

1. Een goed systeem laten ontwerpen

Door te kiezen voor een echt maatwerkadvies kan jouw huidige energiebehoefte vastgesteld worden, inclusief eventuele veranderingen op de korte, middellange en lange termijn.


Wat is de huidige gezinssamenstelling en welke veranderingen zijn er op termijn te verwachten. Gaan de kinderen op korte termijn uit huis, of heb je juist kleine opgroeiende kinderen die de komende 10 jaar alleen maar meer stroom gaan verbruiken.


Heb je al een airco of warmtepomp of verwacht je die op (korte) termijn aan te schaffen of juist helemaal niet. Kook je op gas of verwacht je dat je overgaat naar elektrisch koken. Verwacht je op termijn een elektrische auto aan te schaffen en heb je de mogelijkheid deze bij je thuis op te laden (oprit) of zit dat er helemaal niet in.


Al deze gegevens zijn van invloed op het goed kunnen ontwerpen van jouw systeem. Het is dus verstandig om je systeem te laten ontwerpen en te laten installeren door een installateur die bij je langs is geweest en jouw persoonlijke situatie in kaart heeft gebracht.


2. Je eigen verbruik van zonnestoom verhogen

Ook wordt rekening gehouden met wanneer je stroom opwekt en wanneer je het verbruikt. Zoals hier weergegeven wek je in de zomermaanden het meeste op, maar je verbruikt in die maanden ook het minste.


Hier zal tijdens het ontwerp rekening mee gehouden moeten worden.


Bijvoorbeeld: Je verbruikt nu 3.500kWh per jaar waarvan je gemiddeld 30% direct zelf verbruikt. Dan zou je nu aan 1.050kWh zelf opwekken voldoende hebben.


Maar je kan je vaatwasser, droger en afwasmachine nu juist ook overdag aanzetten. Deze drie zijn verantwoordelijk voor 550kWh op jaarbasis. Nu zal je eigen directe opwekbehoefte al stijgen naar 1.600 kWh op jaar basis.


Als je airco's hebt of deze wilt laten installeren, dan zijn die voornamelijk actief in de warme zomermaanden. Het gemiddelde verbruik van een airco is 1 kWh per uur dat hij aanstaat, gemiddeld zo'n 240 uur per jaar, dus stijgt je directe opwekbehoefte naar 1.840 kWh.


Ook kan er sprake zijn van elektrisch koken, een elektrische boiler of een elektrische auto. Dit zijn, naast de samenstelling van het huishouden, allemaal factoren die meespelen bij het goed ontwerpen van een systeem.

 

Veelgestelde vragen

  • Zijn zonnepanelen nog rendabel

    Zonnepanelen zijn zeker nog rendabel. In onze maatwerkofferte wordt standaard rekening gehouden met de afbouw salderingsregeling. Ook al is de afbouw nog niet zeker, toch vermelden wij liver dat je het systeem in 6 jaar terug verdient en uiteindelijk blijkt het 5 jaar te zijn. 

  • Hoe kan ik mijn eigen verbruik monitoren

    Ons systeem met de micro-omvormers van Enphase geeft jou eenreal-time inzage in je opwerkcapaciteit. Bij het uitgebreide systeem kunnen wij zowel je opwek, je verbruik als  je teruglevering real-time monitoren. 


    Ook zou je nu al een home wizard kunnen aanschaffen voor +/- €30,-. Deze is simpel te installeren in je slimme meter en geeft een goed inzicht in je verbruik en je teruglevering. 

  • Kan een zonnestroominstallatie later uitgebreid worden

    Ja, alle systemen die wij installeren kunnen uitgebreid worden, mits je voldoende dakruimte tot de beschikking hebt.

Een vrijblijvend adviesgesprek?


Contactinformatie

06-25436518

Info@gewoon-zonnepanelen.nl

Bogerd 28, 4143CL Leerdam

KVK-nr: 8992135
BTW-nr: NL00474064B35
IBAN: NL03 KNAB 0611681463

InstallQ erkenning registratienummer 70787 

Gewoon-zonnepanelen.nl is onderdeel van PJ Solutions



Share by: